Friday 9 November 2012

Macaroni Gratin

Pening memikirkan makanan yang sihat untuk anak-anak saya. Mereka sangat cerewet dan susah nak makan, oleh itu saya ambil inisiatif cuba memperkenalkan makanan yg baru selain nasi di samping sihat untuk anak-anak. Saya telah mencuba resepi ni, dan feedback dari anak-anak sangat memberangsangkan.... siap request untuk buat lagi... terima kasih pada Ros "Jintan manis".. kerana memperkenalkan resepi ini.. jasa mu amat dikenang, kalau nak lebih lengkap lagi leh le singgah ke blog Ros ekk sbb siap di sertakan dengan step by step lagi.... saya kopi pes aje, malas nak taip... ros izinkan ekk



Macaroni Guratan/Gratin 


Bahan-bahanya
Untuk White Souce
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter
sedikit parmesan cheese
1/2 cawan susu segar ( saya guna susu cair)
1/2 cawan air
lada sulah (saya Guna Lada Hitam)
garam
Bahan-bahanya isi guratan

1 piring kecil ayam goreng
1/2 pokok brokoli yang siap dicelur
1/4 batang carrot yang dihiris nipis dan dicelur
2 cawan makaroni penne yang siap direbus
sedikit parmesan cheese
sedikit hirisan kentang ( kentang ni tak perlu celur, kupas kulit luarnye dan hiris nipis je)
Untuk taburan
dried pasley (Saya guna Oregano)
sedikit mozarela cheese
Cara-caranya

1. Mula-mula, buat white sauce- menggunakan  periuk kecil,  masukkan tepung gandum yang telah di campurkan 1/2 cawan air dan 1/2 cawan susu segar, kacau sebati dan masaka hingga agak pekat, baru masukkan lada sulah,  sedikit parutan pamersan cheese, garam dan butter. Kacau perlahan. Tutup api dan ketepikan. Jika terlalu pekat boleh tambahkan lagi 1/2 cawan air dan kacau sebati.

2. Satukan macaroni penne yang siap direbus dengan 1 sudu besar olive oil, garam dan sedikit lada sulah, gaul sebati, ambil bekas guratan sapukan keliling bekas atau acuan guratan tadi dengan butter, kemudian susun kan kentang di bawahnya. 
3. Kemudian letakkan macaroni penne di atas lepisan kentang tadi. 
4. taburkan atas macaroni dengan hirisan ayam goreng, brokoli dan hirisan carrot yang telah dicelur. 
5. Curahkan white souce di atas bahan-bahan tadi.
Sebelum masak
6. Pastikan white souce menutupi keseluruhan isi gurantan. .
7. taburkan dengan mozarela cheese. 
8. akhir sekali topping pula dengan dried pasley.
9. Bakar pada suhu 180 ke 190 darjah selama 40 ke 50 minit ataupun sehingga permukaan guratan perang, Angkat dan hidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.



setelah Masak

3 comments:

  1. Aduahi mayang kakak terus teringin nak makan bukan nak buat sebab kalau nak buat ambil masa. Sedap sungguh ni:)

    ReplyDelete
  2. Boleh suruh anak bujang kakcik cuba buat ni. :)

    ReplyDelete