KACHINGG $$$$

Friday, 23 November 2012

Cekodok/cucur nasi udang geragau..

KENGKAWAN PLEASE CLICK ME DULU YEK..


Saya mengaku..saya dan anak-anak memang suka cekodok, cucur atau what ever the name is... , tak tahu nak cakap sehingga tahap fanatik 'in other word .. obsess' dah ni.. hehhehe.. tak dapat makan nasi pun tak pe.. leh gitu..Semua saya cekodokkan (eh ada ke ayat tu... kira halal aje le).. Cucur kentang, cucur jagung, Carrot, pisang, labu, hot dog, burger, makaroni, bawang, ikan bilis, tepung saja, bonito flakes, daun ketumbar, daun kucai, daun sup, epal hijau, labu, pisang....dan banyak lagi... (tapi lebih suka yang savoury rather than sweet)

Bahan-bahannya

2 @ 3 cawan tepung gandum
segengam nasi 
1 biji bawang besar 
1 ulas bawang putih 
segengam udang geragau
Garam  secukup rasa 
Cili kisar (saya x letak pun sbb anak-anak nak makan)
1 sb gula (saya tambah)
sedikit Daun bawang & daun sup (saya x letak pun)
2 atau3 cawan air 
Minyak untuk mengoreng

Cara-caranya
Nasi putih, bawang besar dan garam & gula di kisar bersama air sehingga nasi hancur, kemudian letakkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati (agak2 le tepung dan air tu ya, kalau adunan likat tambah air dan kalau cair tambah tepung), kemudian masukkan udang geragau, kalau ada daun bawang dan daun sup serta cili kisar boleh le masukkan sekali. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga adunan tepung habis

Suka cekodok nasi ni sebab ... cekodok kita sedap dan lembut sampai ke petang.. percayalah saya tak tipu pun...



19 comments :

  1. Owh...bley try nih. Tak pernah plak letak nansi.

    ReplyDelete
  2. salam mayang.....
    bestnya hujan2 macam nie....dapat makan cokodok yang mayang buat nie....dula mak yan selalu buat cokodok nasi nie memang bestlah.....

    ReplyDelete
  3. tu dia... makan cekodok sampai tak payah makan nasi dah..
    memang tahap dasyatnya minat ni...

    kalau saya le, makan la pakebenda pun/. tetap nak cari nasi jugak.

    ReplyDelete
  4. resepi baru ni. tq share ye Mayang

    ReplyDelete
  5. wah.. menatik ni kak mayang... sy pun suke makan cekodok hehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mayang,

    EEmmm...boleh try nanti nih..selalu kak Ros buat tak pernah bubuh nasik pun...

    Kak Ros dah gitau macam mana nak letakkan iklan Says tu..nanti Mayang try lah..

    Mayang Approve Kak Ros dalam facebook Mayang..
    Share iklan says kat dalam tu,insyaAllah Kak Ros akan klik semuanya...
    Mayang ambik iklan yang tak completed lagi ja tau,sebab yang completed tu dah tamat tempoh dia...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum mayang

    pertama kali dengar cokodok buat dgn nasi..menarik..nti nak cuba..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah ..hari ni dah 3 kali jumpa cekodok kat kawan-kawan punya blog...mesti cekodok ni pilihan rakyat malaysia kan..he..he

    ReplyDelete
  9. cekodok mmg sedap spjg zaman..buh la ape pon..mesti laku n licin jika dihidangkn..tp QH lum penah try lg cekodok buh nasi..katanya lembut yer..

    ReplyDelete
  10. menariknya resepi ni..tentunya mengeyangkan sbb isi nasi lagi..
    Alhamdulillah dapat jg follow kembali setelah mencuba beberapa kali dan gagal mencari blog ni... Nasib baik ada yan..terima kasih untuk yan...

    ReplyDelete
  11. neway..join segmen Nabila Medan GA erk? jgn lupe Vote utk sy gak lam Dian Pixy Contest...

    ReplyDelete
  12. seronoknya dpt makan cekodok time2 hujan...

    ReplyDelete
  13. salam mayang
    Tirana aduka singgah.

    ReplyDelete
  14. ni kalau mkn nnt mesti garu2x idung..gatal..haha

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI