KACHINGG $$$$

Thursday, 29 November 2012

Your Account being Suspended

Baru nak mesra-mesra & nak kenal-kenal dah kena banned... bosan betul.. Last month saya ada masuk satu group ni .. di samping saya nak berkongsi ilmu dan mentelaah info-info yang ada di situ.. tup tup arini, dah kena banned.. Tak tau le saya ..  ada sumber2 yang otai mengatakan saya ada iklan something kat situ.. memang saya ngaku saya ada wat begitu tapi takde le melampau sangat.. pada pendapat saya le ... Bosan betul dan I'm not in mood right now (speaking omputih dah kuar dah hah..)



kengkawan tolong klik kat gambar2 tu.. Jasa mu di kenang ekk..

campaign image

campaign image

Friday, 23 November 2012

Cekodok/cucur nasi udang geragau..

KENGKAWAN PLEASE CLICK ME DULU YEK..


Saya mengaku..saya dan anak-anak memang suka cekodok, cucur atau what ever the name is... , tak tahu nak cakap sehingga tahap fanatik 'in other word .. obsess' dah ni.. hehhehe.. tak dapat makan nasi pun tak pe.. leh gitu..Semua saya cekodokkan (eh ada ke ayat tu... kira halal aje le).. Cucur kentang, cucur jagung, Carrot, pisang, labu, hot dog, burger, makaroni, bawang, ikan bilis, tepung saja, bonito flakes, daun ketumbar, daun kucai, daun sup, epal hijau, labu, pisang....dan banyak lagi... (tapi lebih suka yang savoury rather than sweet)

Bahan-bahannya

2 @ 3 cawan tepung gandum
segengam nasi 
1 biji bawang besar 
1 ulas bawang putih 
segengam udang geragau
Garam  secukup rasa 
Cili kisar (saya x letak pun sbb anak-anak nak makan)
1 sb gula (saya tambah)
sedikit Daun bawang & daun sup (saya x letak pun)
2 atau3 cawan air 
Minyak untuk mengoreng

Cara-caranya
Nasi putih, bawang besar dan garam & gula di kisar bersama air sehingga nasi hancur, kemudian letakkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati (agak2 le tepung dan air tu ya, kalau adunan likat tambah air dan kalau cair tambah tepung), kemudian masukkan udang geragau, kalau ada daun bawang dan daun sup serta cili kisar boleh le masukkan sekali. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga adunan tepung habis

Suka cekodok nasi ni sebab ... cekodok kita sedap dan lembut sampai ke petang.. percayalah saya tak tipu pun...



Wednesday, 21 November 2012

Pinkish Durian Crepe

Hehehee.. saya nak kasi havoc gak, orang dok sibuk2 wat durian crepe saya pun nak join the group gak... Resepi saya skodeng dari QH dan Ibu Lala, . Sebelum ni saya pernah buat DC ini di kala DC ni tak segelemer sekarang. So saya amik resepi yang paling mudah ye...


Bahan-bahan untuk Crepe
500ml santan
3 biji telur
sedikit garam
1 cawan tepung
2 sudu gula
pewarna pink

Cara-caranya
Wisk semua bahan sehingga sebati dan tapis.. kemudian tebar atas non stick pan seperti kita buat kuih dadar ya..... sejukkan sebelum meletakkan intinya.

Bahan-bahan inti
Isi durian (saya masakkan dengan 5 sudu besar santan , sbb saya takut isi durian masam, tak buat pun takpe)
Whipping cream yang telah di pukul sehingga kental

Cara untuk assemble crepe
Letakkan whipping diatas kulit crepe, kemudian isi durian dan letakkan sekali lagi whipping cream dan bungkus le ikut kreativiti sendiri ya. (psst : pendapat saya ye : kalau kulit crepe nipis lagi mudah hendak di lipat)



Isi ikan Goreng Tepung

Ada sape2 tak anak2 dia kurang makan ikan .... saya angkat tangan.. memang anak saya susah nak makan ikan , tapi ikan keli goreng makan lak.. so dalam usaha saya nak encourage depa makan ikan saya cuba resepi ini, alhamdullilah feed back amat memuaskan.. first impression depa "Umi ape ni, makan goreng pisang  dengan nasi..... " heheheh dont judge a book by it cover..... yang penting sedap .. Thanks for Nava for giving me an idea to encourage my children to eat fish, as we know fish contain more DHA and Omega oil that good for our kids. refer kat sini untuk khasiat2 ikan ekk...  Saya gunakan "batter" dari resepi nava, simple dan mudah.. Ikan yang saya gunakan hanyalah ikan gelama aje ye.. yang telah saya buangkan tulang dalam istilah omputih "de bone" atau "fillet".(baru tahu pun istilah ni dari master chef Malaysia)

gambar dari gugel: inilah ikan gelama..
Bahan- bahan untuk ikan

Fillet ikan gelama dari 3 ekor Ikan (buat le sendiri .. camne gaya pun asalkan x de tulang ye)
2 biji putih telur (asingkan 2 bekas)
1 Cwn tepung beras
Minyak masak untuk mengoreng
Lada hitam (saya tambah)
Kunyit serbuk (saya tambah)
Garam secukupnya

Cara-caranya

Lumur kunyit garam dan lada hitam pada ikan dan biarkan sebentar. Kemudian saya celupkan pada bekas pertama putih telur dan guling-gulingkan atau ratakan seluruh ikan dengan tepung beras tadi kemudian celupkan kembali putih telur di mangkuk ke dua dan "deep fry" ikan tadi sehingga masak.Buat sehingga isi ikan habis dan kemudian boleh di hidangkan... 

Jangan gelak tau kengkawan.. memang macam goren pisang...

Monday, 19 November 2012

Tak sanggup melihat penderitaan masyarakat Gaza di Palestin.. please save them in the name of Humanity

Please stop killing innocent people, stop spilling blood, stop destruction and war. This is a massacre of the innocents...


Women frightened
Even Police HQ being bomb

Smoke rises following the attack on Gaza City
Children Died

Mother and her child... Imagine we in their situation... How are we going to react

Dan banyak lagi gambar yang saya tak sampai hati untuk share disini........... Semoga Allah berikan Bantuan dan Keajaiban kepada pejuang-pejuang Palestine... Amin..

Wednesday, 14 November 2012

Tak sabar nak tunggu drama Adam dan hawa

Tergedik-gedik rasa tak sabar-sabar nak nengok drama adam & hawa malam ni... fuhhhh gerenti feleng malam ni... hahahhah kalau ikutkan novel sekarang dah sampai part adam & hawa dah start baik-baik semula... tak sabar rasanya nak tunggu sehingga part dia pegi kenduri Kesyukuran (doa selamat) yang mak Am wat khas untuk one & only menantunya si Ain Hawani... Masa tu le Hawa betul-betul jatuh tangga..... hehehe suspen aje kan... jatuh cintun sebenarnya dengan Am. Lagi-lagi masa Am mengimam kan solat berjemaah malam tu (memula sempat gak si Ain ni peleceh kan si Am tu)....wah lagi le Ain tak keruan di buatnyer terus terpikat gitu kat Am... tak de le kengkawan .. sebenarnya masa tu lah baru dia sedar yang sebenarnya Am dah berubah dan segala perubahan untuk menjadi suami yang terbaik adalah kerana ingin 
Ain menerimanya sebagai suami dan bukan play boy yang selama ini memang menjadi identiti Am... Alhamdulillah berubah ke arah kebaikan si Am ni pun ... semua kerana Ain..... dan malam itu juga lah Ain menjadi isteri kepada Am dalam erti kata sebenar... wahhhhh...mmmg feeliingggg abis ni.......... (hm lambatnye kul 10.00 mlm... hahah leh gitu) ..


Kengkawan tolong saya klik kat bawah ekk,
Sini
Sana
Sinun
Situ
Sanan
Situn






GA-Hadiah Dari Love Is All Around

Hepi belated besday untuk hubby wantie.. sambil menyelam minum air ekk.. Saya join GA ni .. mana lah tau menang ekk

TARIKH TUTUP PADA : 19/11/2012

Dan hadiah untuk suami wantie adalah.... JENG.. JENG..JENG..

Note book Aspire one 

Zyraaroxx : Follower datang bertubi-tubi

Setelah lama tak bersegmen, tetiba arini lak saya ingin menyertai segment yg di anjurkan oleh blogger yang osom iaitu zyraroxx... sapa2 yang berminat leh le join ekk.. kasi havoc sket ...


Follower tak ramai pun hanya 183 aje, so jom kengkawan kasi ramai sket...




Masak lemak Kuning ikan Tongkol

Masakan yang saya masak untuk anak-anak saya yang memang kurang makan makanan pedas tapi kalau nak pedas kisar aje cili padi saya hanya guna cili hijau aje ..ye le kanak-kanak riang nak makan ekk..


Bahan-bahan:

Santan 
Ikan Tongkol
2 btg Cili Hijau ( di buang biji)
2 Biji Tomato
Kunyit serbuk
Bawang (di tumbuk atau di kisar halus)
Sedikit garam

Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan kecuali Cili hijau dan tomato, kedalam periuk dan masak sehingga ikan tongkol masak.
2. Masukkan tomato dan cili hijau dan tunggu mengelegak atau tomato dan cili lembut sedikit. Tutup api dan hidangkan..

Friday, 9 November 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake with Jelly Bean Topping..

Emergency sesangat... tengah2 asyik menonton Adam Dan Hawa Episod 44 (agak2 le) tetiba anak-anak kesayangan inform, Umi, esok ada party sket... yang saya pun dok fikir parti apa lak bebudak ni.. rasanyer besday memasing suma dah lepas.. takkan parti liar kot... Saya pun bertanya kat anak saya, "parti ape ni abang, besday sape lak....? abang : isshhh umi parti last school le, next week dah holiday .. cuti 1 bulan uuumiii... 30 hari gitu.... hahahah excitednyer abang bab2 coti ni... hahahh tu le umi ni prihatin sangat.. camgitu le jadinyer, sampai coti sekolah anak pun tak tau...hahahah.. berbalik ke party tadi.. apa kejadah pukul 10.00 nak mencari barang2 makan untuk parti .. kedai pun dah tutup... agak2 le... hmmm... so saya decided wat kek coklat.. yg senang2 supaya boleh le anak saya bawa pergi sekolah... Anak siap bagi warning.. : Umi kena bawa makanan le .. cam pot luck ofis umi tu, kalau tak bawa malu le abang... hamboiii ugut ke ape ni?????? Dengan sepantas kilat terhasil le kek Coklat (tanpa telur- in malay version) hahahah... Jely Bean Lebihan kudapan anak-anak saya tempekkan kat atas kek ini... Amacam kengkawan comel tak Cupcake tu.... Resepi ni saya amik dari akak Dayang. Really marveles, bahan2 pun tak banyak... kalau nak versi yang lebih cantik singgah le blog kak Dayang yek,

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com



bahan-bahan : loyang 6-7 inci
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


Macaroni Gratin

Pening memikirkan makanan yang sihat untuk anak-anak saya. Mereka sangat cerewet dan susah nak makan, oleh itu saya ambil inisiatif cuba memperkenalkan makanan yg baru selain nasi di samping sihat untuk anak-anak. Saya telah mencuba resepi ni, dan feedback dari anak-anak sangat memberangsangkan.... siap request untuk buat lagi... terima kasih pada Ros "Jintan manis".. kerana memperkenalkan resepi ini.. jasa mu amat dikenang, kalau nak lebih lengkap lagi leh le singgah ke blog Ros ekk sbb siap di sertakan dengan step by step lagi.... saya kopi pes aje, malas nak taip... ros izinkan ekk



Macaroni Guratan/Gratin 


Bahan-bahanya
Untuk White Souce
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter
sedikit parmesan cheese
1/2 cawan susu segar ( saya guna susu cair)
1/2 cawan air
lada sulah (saya Guna Lada Hitam)
garam
Bahan-bahanya isi guratan

1 piring kecil ayam goreng
1/2 pokok brokoli yang siap dicelur
1/4 batang carrot yang dihiris nipis dan dicelur
2 cawan makaroni penne yang siap direbus
sedikit parmesan cheese
sedikit hirisan kentang ( kentang ni tak perlu celur, kupas kulit luarnye dan hiris nipis je)
Untuk taburan
dried pasley (Saya guna Oregano)
sedikit mozarela cheese
Cara-caranya

1. Mula-mula, buat white sauce- menggunakan  periuk kecil,  masukkan tepung gandum yang telah di campurkan 1/2 cawan air dan 1/2 cawan susu segar, kacau sebati dan masaka hingga agak pekat, baru masukkan lada sulah,  sedikit parutan pamersan cheese, garam dan butter. Kacau perlahan. Tutup api dan ketepikan. Jika terlalu pekat boleh tambahkan lagi 1/2 cawan air dan kacau sebati.

2. Satukan macaroni penne yang siap direbus dengan 1 sudu besar olive oil, garam dan sedikit lada sulah, gaul sebati, ambil bekas guratan sapukan keliling bekas atau acuan guratan tadi dengan butter, kemudian susun kan kentang di bawahnya. 
3. Kemudian letakkan macaroni penne di atas lepisan kentang tadi. 
4. taburkan atas macaroni dengan hirisan ayam goreng, brokoli dan hirisan carrot yang telah dicelur. 
5. Curahkan white souce di atas bahan-bahan tadi.
Sebelum masak
6. Pastikan white souce menutupi keseluruhan isi gurantan. .
7. taburkan dengan mozarela cheese. 
8. akhir sekali topping pula dengan dried pasley.
9. Bakar pada suhu 180 ke 190 darjah selama 40 ke 50 minit ataupun sehingga permukaan guratan perang, Angkat dan hidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.



setelah Masak

Wednesday, 7 November 2012

Konvo MSTFAZ dan Tahniah untuk MZZH dana MHSH

Muhammad Zuhair Zharfan Harun dan Muhammad Hafiz Solihin Harun.... (fuhhh panjangnya), tahniah anak-anakku semoga lebih berjaya di tahun-tahun mendatang..... 

Artis Jemputan In team 
Abg dapat anugerah Pelajar sahsiah cemerlang dan kedudukan No. 2 dalam kelas

Dapat No. 2 dalam kelas (lenkali abg dapat No. 1 lak yer)
hadiah abg
dapat sijil lagi
MHSH masuk persembahan Nasyid Kaulah Ibuku 


Abg masuk persembahan Choral Speaking 




Hasil kajian Sains Abg

Abg dengan hasil Projek Sainsnyer
Hafiz (over tau..) ngan projek gunung berapinyer.. habis surat khabar kat umah dia angkut  pegi sekolah...


Monday, 5 November 2012

Maahad Tahfiz Sains Fatimah Azzahra...

Lagi berkenaan sekolah anak saya yang saya dapat dari blogger ini.. tak sangka plak.... ada gambo somi saya... hehehe. Saya kopipes aje ekkk.. saja2 aje.. sape2 berkenan nak sekolahkan anak kat sini.. jangan segan-segan bertanya pada saya yek...


Bapa Puas Hati Peratus Prestasi Pelajaran Anak Meningkat

Gombak : Tidak sia-sia saya menghantar anak ke Sekolah Maahad Tahfiz Sains Fatimah Az-Zahrah (MTSFAZ) apabila melihat keputusan prestasi pelajaran anak saya Muhammad Zuhair Zharfan tahun 3 memperolehi keputusan cemerlang akhir tahun, kata Harun Hanafi kepada pemberita.

saya dan suami mendengar pendapat dan pandangan dari Ustaz berkenaan dengan prestasi anak saya...

Kata beliau, sebelum ini anak saya menerima pendidikan di sekolah kebangsaan selama dua tahun tetapi peratus pelajarannya tidak meningkat seperti ini. 

Masa pembelajaran yang terlalu lama, kawalan anak-anak di kawasan sekolah  kebangsaan juga tidak memberi kepuasan kepada saya dan isteri. 

Pergaulan yang tidak terbatas antara pelajar lelaki dan wanita,   ramai pelajar terlibat degan ponteng kelas di sekolah kebangsaan, terlibat pelbagai gejala sosial sentiasa membuatkan saya dan isteri rasa bimbang.

Namun, akhirnya kebimbangan ini berakhir juga apabila saya telah menemui sekolah MTSFAZ. Demi masa depan anak, akhlaknya terjaga kami telah buat keputusan dengan menukar sekolah anak disini.
hahahah... ni le somi saya... 
"Alhamdulilah, apabila  anak saya masuk tahun tiga banyak perubahan telah berlaku pada dirinya.

Jumlah purata peratus akademik dan tahfiz  yang anak saya perolehi 1050 (70 peratus)",  kata Harun. 

Menurutnya, perwatakan ciri-ciri seorang pemimpin ada dalam diri anaknya, sentiasa berusaha untuk mengulangkaji pelajaran di rumah terserlah tanpa di suruh, dan sentiasa membantu ibubapa dirumah membuatkan dirinya dan isteri rasa berpuas hati. 

Beliau berkata lagi, insya-Allah untuk tahun hadapan  dua orang anak saya akan meneruskan pengajiannya disini kerana silibers pendidikan yang digunakan mengikut sistem  Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), JAIS. 

Ramai ibubapa penjaga menganggap apabila  anak-anak yang  belajar tahfiz mereka fikir anak-anak hanya diberi pendidikan dengan Al-Quran dan hadis sahaja, tetapi apabila saya menghantar anak ke MTSFAZ, baru saya tahu sekolah ini mengikut siliber KPM, JAIS dan siliber sekolah mereka sendiri. 

Alhamdulilah modul tersebut seiring. Akademik, tahfiz selaras tanpa pelajar ketinggalan mana-mana subjek. 

Justeru, saya menyeru agar ibubapa serta masyarakat luar harus menukar pemikiran  mereka bahawa  sistem pendidikan Sekolah Maahad Tahfiz Sains seiring dengan sistem pendidikan akademik di sekolah-sekolah kerajaan tetapi dalam masa yang sama, pendidikan tahfiz diberi penekananan juga.

Saya harap pihak sekolah MTSFAZ sentiasa berusaha meningkatkan lagi mutu pendidikan dalam melahirkan generasi solih wa muslih, arah tuju pelajar selepas mereka keluar daripada MTSFAZ, ujarnya kepada pemberita.
Mohd Fadzil Jamal, Guru Kelas 3 Syafie pula berkata, alhamdulilah walaupun semester akhir soalan amat mencabar namun kita rasa berpuas hati rata-rata pelajar dapat menjawab soalan dengan baik.

Selain Muhammad Zuhair, Muhammad harith Irfan  telah membuktikan kepada ibubapanya dengan memperolehi peratus sebanyak  1139 (75.93 peratus) semester pertengahan,  awal semester 1063 (71.7 peratus) dan akir semester, 1063 dengan memperolehi 78.7 peratus, ujarnya.


Jelas menunjukkan pelajar mampu belajar dengan baik walaupun subjek pelajaran banyak yang meliputi subjek akademik, tahfiz dan silibers sekolah.

Sementara itu, Pengetua MTSFAZ, Nazratun Nafizah Akhtar Husin pula berkata, alhamdulilah walaupun MTSFAZ baru setahun di tubuhkan namun ia telah mendapat maklum balas yang positif daripada masyarakat dan ibubapa pelajar. 

Pihak sekolah sentiasa memikirkan kebaikan untuk semua pelajar dalam memastikan misi visi sekolah tercapai terutamanya dalam melahirkan pelajar yang cemerlang dunia akhirat.

 Kualiti pembelajaran, sekolah seniasa di kemaskini dari semasa ke semasa, ujarnya.

Menurut Nazratun, masa depan pelajar terjamin  dan ibubapa tidak perlu bimbang kemana anak-anak mereka akan pergi selepas tamat pengajian di MTSFAZ.

Katanya, "Insya-Allah selepas pelajar keluar daripada institusi ini, MTSFAZ akan memastikan mereka dapat memasuki sekolah-sekolah yang dikenalpasti cemerlang dalam pendidikannya".

Perginya Ayahda ....

Hari tu beriya2 saya mengucapkan selamat balik kampung tapi saya sebenarnya tak balik kampung pun, plan di batalkan sebab hati saya tak sedap dan ayah saya sakit.. Ayah saya ni memang jenis orang tua yang kuat.. bayangkan boleh berjalan kaki ke pasar yang jauhnya 2-3 km dari rumah, alasannya nak exercise.. memang kuat dan kita yang muda pun tak sekuat macam dia.. makan pun pantang tak macam kita main belasah aje makannya... selalu kalau dia sakit selepas 2-3 hari dia dah sihat tapi tak tau le nape aritu dah makan ubat pun masih tak kebah sakitnya... atau pun mungkin dah sampai waktunya. Kami sekeluarga masih bersedih lagi dengan dengan permegian ibu pada 29/2/2012 dan kini ayah pula meninggalkan kami pada 28/10/2012 .. Dan keputusan kami sekeluarga tak balik kampung pada Hari Raya Korban hari itu memang ada hikmat disebaliknya. Semoga Allah cucuri rahmat kepada Arwah ayah dan ibu serta semoga di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan di sayangimu Ya Allah ...
Arwah Ayah dan Ibu..
Kini saya anak yatimm... sedihnya...
"Rabbighfirli waliwalidayya warhamhuma kama rabbayani shaghira"

 Ertinya : "Ya Tuhanku, ampunilah dosaku dan dosa ayah serta ibuku, kasihanilah mereka sebagaimana kasih mereka padaku sewaktu aku masih kecil"

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI