KACHINGG $$$$

Friday, 12 October 2012

Pavlova jadi tak jadi..

Nape saya bagikan nama pavlova tu gitu... sbb saya main campak2 suma bahan-bahan dalam mixing bowl .... pas baca resepi , baru perasan kena pukul telur dan gula tu sampai meringue dulu... apa nak buat saya redho aje, sambil berdoa semoga pavlova ni menjadi .. Alhamdullilah menjadi akhirnya

Bahan2

Bahan A
3/4 telur putih (Lebih kurang 4 biji)
1 cawan gula icing (1 1/2 kalau suka manis)
1 sdt vanilla powder / esen
2 sdt tepung jagung
1 sdt cuka/ cream of tatar @ jus lemon (saya guna cuka epal)

Bahan B
2 cwn whipping cream (ready to mix, tak perlu tambah gula lagi)
sedikit Buahan segar seperti strawberi, anggur, pic, kiwi atau bluebery

Cara2, saya ekk.. kalau salah tolong betulkan sendiri... tapi cara camgini menjadi lak..

Pukul bahan A sehingga meringue.. (maksud meringue ialah adunan bertanduk dan apabila diterbalikkan mixing bowl tu adunan tak akan tertumpah)

ihsan dari google , lebih kurang begini le rupa meringue
 Kemudian ambil baking paper dan paipkan atas baking tersebut mengikut kreativiti kita, bakar pada suhu 180' dalam masa 15 minit atau masak (berubah warna kecoklatan)

Bila meringue telah sejuk pukul whipping cream sehingga berat dan kemudian sapukan/paipkan diatas pavlova tersebut. Jangan lupa letakkan buahan diatas pavlova .. siap.. boleh di makan .. tak susah mana pun kannnn..... jom kita ngapp...



11 comments :

  1. terkejut bca tajuk n3 td...

    nsib baik main campak2 tu mjadi akhirnya...hehe

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. errrk... mayang x makan pun KA... wat aje utk kengkawan makan2

      Delete
  3. pandainya buat. saya ni idak le pandai buat semua tu.

    pssstt... a'ah husband yg jual. actually tu dari blog hubby. ntah mcm mana tau boleh tersangkut kat link within tu. produk tu ayah wanti yang hsilkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. idak le pandai sgt baru belajar2... itu le npk menarik lakk, produk2nyer, siyes..ayah wat sendiri... tabik la.. kat ayah..

      Delete
  4. wow...nampak sedap lah mayang
    zie tak pernah makan pavlova taw. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu le zie mayang ni 2,3 kali wat dok bagi anak2 dan jiran tetangga aje... camtu le kalau wat sendrik.. rasa dia manis dan sedap bila di kaber dgn buahan yg masam2 manis .. cuba le rasa zie leh ode kat kengkawan yg mmg ramai terer2 masak belah2 sana....

      Delete
  5. rupa tak penting..yg penting rasanya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe.. dont judge the food from it look (erkkk .. kira betul le pepatah omputih ni ekk)

      Delete
  6. saya buat aritu kurang menjadi..tapi husband mmg tak berapa suka sbb manis sangat.. tu pun da kurangkan gula jadi separuh..

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI