KACHINGG $$$$

Friday, 25 May 2012

Chocolate Brownies

Bahan - bahan

 250 butter/margerin cair
1 1/2 cawan Gula Castor
350gm Coklat masakan
4 biji telur
2 Cwn Tepung Gandum
1 sdt Double Action Baking Powder
1 sdt Vanilla

Caranya

1. Double boil coklat sehingga cair
2. Angkat bekas dan masukkan marjerin kacau hingga sebati
3. Masukkan Gula dan kacau sehingga hancur/larut
4. Masukkan telur
5. Masukkan Esen vanilla
6. Masukkan Tepung + DA Baking Powder (di ayak)
7. Bakar pada 180 darjah dalam 30 minit..

Selamat mencuba.. mudah kan ...


Untuk Cikgu-cikgu di taska  
Khas untuk Hari Guru anak kawan





Thursday, 24 May 2012

GA Cik Jajika Senang Je

Waaa..Waaa... nak tudung gak ... Jom merajin kan diri join contest ni plak ..
klik kat sini ekk " GA Cik Jajika Senang Je"
Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi  :

Set A : Sehelai tudung satin / bawal plain (warna rambang) + topup RM10

Set B : Sehelai tudung bawal plain (warna rambang) + sehelai tudung satin (warna rambang)

Set C : Top up RM15

LUMAYAN BUKAN.. APE LAGI .. CEPAT2 JOIN ....




SEGMEN : TINGKATKAN VISITOR DAN FOLLOWERS.


Jom kengkawan kita join Segmen ni , saya pun macam kesumaangsana gak nak join agar blog saya ni dapat ramai visitor dan follower. Apa yg penting saya berusaha dan mencuba.. Kalau nak join sila klik di sini yek.

Wednesday, 23 May 2012

HOMEMADE PIZZA

Tak penah2 dpt order Pizza, tapi alhamdullilah ada yang sudi mengoder dari saya 6 kpg homemade veggie pizza dan  5 kpgChicken/beef Pizza. Mula-mula rasa  cuak gak, ye le selalu buat untuk anak2 aje belum penah lagi buat untuk di komersialkan (ye ye ooo punya ayat.. hahah) tapi saya tak risau sangat kerana saya penah amik kursus membuat roti di KK Selayang aritu (walaupun tidak cemerlang... hahahaha...) so saya tau lah "what to do" and "what not to do" in making of Pizza".


6 box of Veggie Pizza

Closed up on my Veggie Pizza

Beef+Hotdog+Chicken Pizza


Closed up on my Beef+Hotdog+Chicken Pizza

5 box of Pizza
Resepi (for bigger Qtty)

Doh roti
1Kg Tepung Gandum (saya guna Tepung High Protein @ Tepung Roti)
1 paket Yis Mauripan
6 Sdb Gula
-+ 500ml  susu segar @ air Suam
4 Sdb marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
4 sdb susu tepung
1 sdb garam
1 Biji Telur

Untuk Quantity yang lebih Kecil 
250gram tepung gandum (saya guna Tepung High Protein @ Tepung roti)
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis





Topping


Carrot (shredded)


Semua dibawah di potong dadu :-


Capsicum
Tomato Puri/sos Tomato / Sos Cili
Pizza Herbs / Oregano
Bawang Besar
Tomato
Cendawan Button
Nenas dalam Tin
Daging dan Ayam Hancur (cap Ramlee) - di rebus dahulu
Sosej - di rebus
Mayonis
Mozarella Cheese


Cara-cara nya


Uli Tangan


1. Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  


Tips ini saya dapat dari blog Jintan manis bagi mendapatkan doh yang lembut, ambil plastik bersih letakkkan doh di dalam plastik tu, uli dan ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dan kita akan dpt doh yang lembut dan elastik.

2. Perapkan doh dan tutup bekas adunan dengan tuala basah dan biar doh naik dua kali ganda . Kemudian tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin.

3. Bahagi-bahagikan doh pada lapan bahagian dan bentukkan bulat dan bentukkan seperti Pizza base, cucukkan dengan garpu dasar Pizza tadi dan biarkan doh kembang sedikit lebih kurang dalam 1/2 jam.
.


4. Kemudian bila dah kembang sedikit, ratakan ke seluruh doh puri tomato/sos tomato/sos cili, tabur kan pizza herbs/Oregano, kemudian bolehah letakkan bahan-bahan seperti Capsicum, nenas, tomato, bawang, Carrot, Cendawan, tomato, Daging dan sosej serta toppingkan dengan mayonis dan mozarela cheese.

5.Bakar pada suhu 150 darjah selama 18 ke 20 minit atau sehingga permukaan pizza perang., Selamat Mencuba.


Tuesday, 22 May 2012

Emergency Breakfast

Sumber gambar dari Google

Cliche aje kan tajuk atas tu... hahaha saja nak wat havoc sket... sekali sekala apa salahnyer kan ... Pagi Ahad yg indah permai hari tu ... suasana sungguh sepi dan seisi rumah masih lagi nyenyak di buai mimpi... hahahahh ayat karangan sudah mari.. Sebenarnya nak cerita wiken aritu sungguh le kalut di mana lewat pagi itu kami bangun tido dengan perut berkeroncong minta di isi, dengan konfiden nyer saya memetik gas dapor.. ketekkk... ketekkk.. ketekkkk.. eh apsal tak hidup ni.... alamak gas dah abis .. camne nak wat ni, perut dah lapo.. so tercetus lah menu ini... nama menu ini pun saya x tau ape ... Belasah aje le ekk...

Bahan2

Sosej secukupnya
Baked bean secukupnya
1 biji telur ( dipukul)
sedikit Oregano dan Lada hitam
1 sdt Butter

Cara2

1. Glis loyang dengan sedikit butter
2. Letakkan sosej, masukkan baked bean
3. Masukkan Telur yang telah dipukul tadi
4. Sprinklekan sedikit Oregano dan lada hitam
5. Sprinklekan butter di atas bahan2 tadi
6. Bakar suhu 150' dalam 15-20 minit

Siap, senang bukan dan unexpectedly rasanyer sedap ... tak sangka kan.....Hahahah. See the leg laaa...








From Korea with Love

inilah adik saya yang gi Korea tu... Happy nampak



Kami sekeluarga amat tidak sabar menanti kepulangan adik tersayang dari Korea.. Bercuti... Yang penting beliau bawa balik byk souvenir... Best.. Best ... lenkali pegi lagi , boleh dpt souvernir lagi ... hahaha . WAt adikku Siti Hafsah, ada jumpe pakwe Korea tak kat sana ?..

Souvernir yang kami dapat adalah baju bola, beg tangan dan baju lagi... hahahahahh sangat le suke....I LIKE>>>











Thursday, 17 May 2012

Rita Rudani Fening ngan Aidil Zafuan




Apa kes? mestilah pasal kes penceraian beliau yang kian hangat ... tapi bila di fikir2kan kesian Rita... maklumlah somi dia kurang matang sket.... Somi dia suruh kembali taat ke rumah baru beliau...and then, tuntutan cerai di gugurkan (nak berbaik kembalilah gamaknya tu)... adoila bleh gitu ..Rasanya tahap kesabaran Rita dah sampai maksimum. tak sanggup agaknya suami beliau permainkan beliau begitu lagi... bila suka cari bini .. bila rasa tak suka tinggal aje gitu, bak kata Rita, tinggalkan dia dan anak2 tu macam sampah. Hmmm kalau I pun mau berasap kalau menghadapi situasi cam Rita ni...(psst sempat lagi nak komen ... weii.. comeiinyer Rita ni, lagi-lagi bertudung camgini)


sumber : rotikaya


Dah lama rumahtangga Rita Rudaini dan Aidil Zafuan ni bergolak... harap-harap kali ni dapat diselesaikan dengan baik dan bijaksana. Sesungguhnya Perkara Halal yang di benci Allah Adalah Perceraian 




Tuesday, 15 May 2012

TAK PERLU KATA APA-APA.. JOM LAYAN GAMBO KEKANAK COMEL NI ...

Dua orang kanak-kanak ini sangat le comel.. yg tinggi tu anak buah saya (DARWISYAH) dan yg rendah sket tu the one and only anak pompuan saya (BELLA). Nampak baik kan? haruslah begitu... hahahah kalau nak tau mereka ni kalau kat rumah suka sangat nak cari pasal sesama sendrik ... hahahah.. ada saja cara nak pekena sesama mereka.. so di taim mereka sgt baik ni saya amik gambo wat kenangan... hhahahahha

Bella and Wisya... Baik ok.. 

Posing maut konon...

abis idea nak posing camne 

camgini ok tak?

atau camgini ke?

Wisya (yg pegang pipi tu) : pening le nak posing camne lagi...

Posing duduk camgini ok tak Umi...

atau posing wat bibir ala2 seksi...
Dan yang paling saya suka posing peluk-peluk ni .......


abaikanlah landscape yg bersepah2 tu .. hahah taim ni kami sibuk dok bukak hadiah  dari Korea ...


Monday, 14 May 2012

Selamat Hari Lahir Muhd Zuhair Zharfan Bin Harun

Sayang anak Umi, Muhammad Zuhair Zharfan Bin Harun, semoga menjadi anak yang Soleh, Beriman, Bertakwa, Berilmu dan Bertanggungjawab kepada Allah terutamanya, Ibu dan Babah serta orang-orang yang berada di sekeliling anak umi. Umi sayang abang, walaupun suka marah2 tapi suma umi buat untuk kebaikan abang. Semoga abang selalu beringat, menjaga adik2 abang dengan baik.Jangan selalu bergaduh.. selalu le melindungi dan menjadi pemimpin dan contoh kepada adik2 yer sayang. Rajin2 belajar, dan semoga abang berjaya dunia dan akhirat ... amin ... sayang anak Umi ... abang selalu menjadi anak yang terbaik wat umi dan babah.... Muaahhhhhh ...




abg yang pemalu

abang ngan adik2.. masa Bella lum ada lagi..

abang ngan mak su..

Sayang abang 
Tak de ape yang umi leh berikan pada abg cuma sebiji kek dan doa semoga abang berjaya dunia akhirat ... sayang.. Walaupun abang agak frust.. Umi mana Kek Dragon Zed Kai abg.. sori le bang .. kek ni kek express ... EI x sempat cari dan Kedai Kek pun banyak tutup ... Next week umi wat untuk abg dan kali ni umi nak abg yg lukis seperti yg abang request ekkk...



kat tulisan itu agak comot sket, sbb ada pembantu yang suka sangat mencalit2 icing


Dalam membuat kek ni semalam adalah sorang lagi anak umi yang tetiba mencalit icing kat atas tu.. adoila punya lah payah umi nak smoothkan icing tu.. jadinye kanak2 riang ni dengan selamba di tonyoh2 atas kek tu sambil licking his fingers... wah sungguh mengeramkan ... dah le umi ni amatur lagi... tak tau nak sorokkan kecacatan kek tu ...


Inilah anak saya yang no 2. yang sangat noti ..
sungguh suka.. dan haruslah melompat-lompat sebab dapat merosakkan  kek umi... 




Saturday, 12 May 2012

KARI IKAN DAN SAMBAL SOTONG

Masih lagi dengan mood no santan.. semalam saya masak kari (tidak bersantan) dan sambal sotong untuk santapan famili sekeluarga.. Alhamdullilah kenyang. Simple aje masakan saya sebab saya tak reti nak masak2 yang lain dari yang lain .. cuma mood masih lagi rasa perlu untuk menjaga kesihatan.. Kurangkan santan ..... Walaupun begitu hasilnya masih lagi sedap malah sihat. Haruslah dicuba, cara nya sama dengan kita memasak kari menggunakan santan cuma part santan tu kita omitted dan gantikan ngan air atau susu cair ....try le .. anda pasti puas ati...





Pineapple Tart


Tat Nenas lagi ...ALHAMDULLILAH .....


Thursday, 10 May 2012

Dinner ready .....


Jom makan, asam rebus ayam, dan daging masak kicap black pepper di tambah lagi dengan ikan masin goreng .... mmm memang membuka selera....

Tuesday, 8 May 2012

Selamat Pengantin Baru

Saya buat khas untuk akak merangkum sahabat saya untuk hari Perkahwinan anak nya... tahniah di atas ahli baru dalam keluarga akak .. dan terima kasih kerana memberi kepercayaan untuk saya buat kek ini... hahah . Mmg sungguh mencabar .. walaupun begitu saya berasa sangat puas diatas ilmu yg saya dapat .. ye le Practise make you perfect and you learnt what does and what dont....(erkk .. betul ke ni? belasah aje le)... Simple aje design nyer.. Kek nyer adalah kek Carrot Walnut....





MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI