KACHINGG $$$$

Thursday, 19 April 2012

Simple Baked Macaroni Cheese..

Simple aje, just ambil apa saja yang ada dalam fridge, susu cair ada, Cheddar Slice Cheese ada lagi 5 kpg, Cendawan button dan Chicken Stok Cube. Bila dah bosan makan nasi.. terfikir pulak nak wat Mac & Cheese tapi bahan2nya ala2 kadar aje.






200 ml Susu segar/susu cair (saya guna susu cair 1 tin)
5 Kpg Slice Cheese
secukup Oregano
Secukup Lada Hitam Serbuk
Secukup Cendawan Button (saya pakai yg kering tu)
sedikit butter dan bawang untuk menumis
Makaroni
2 sudu Besar Tepung gandum (di bancuh dengan sedikit air)
2 ketul kiun stok ayam maggi

Cara2

1. Rebus  makaroni hingga kembang dan ketepikan.
2. Lettak Butter dalam kuali kemudian tumis bawang sehingga wangi
3. Masukkan Cendawan, kemudian masukkan susu dan kemudian masukkan tepung. Kacau.
4. Masukkan slice Cheese 3 kpg (saved lagi 2 keping untuk di tabur kat atas makaroni, tapi kalau ada byk slice cheese tu .. ok aje kalau letak byk ikut selera kita, yg saya wat ini saved budget dan untuk perabiskan stok aje) dan jangan lupa masukkan stok ayam, lada hitam dan oregano.
5. Kacau sehingga likat.
6. Tutup api dan ambil Makaroni rebus tadi dan di kacaukan bersama kuah tadi.
7. Glis loyang dengan sedikit minyak dan kemudian letakkan Makaroni + kuah tadi didalam loyang.
8. Taburkan diatas sedikit Oregano + Slice Cheese (saya gunting halus2)
9. Bakar. Suhu 150' dalam 25 minit.

4 comments :

  1. baked macaroni cheese is the best.. melly pun suka cuma takut dengan kalori nya..hehe

    ReplyDelete
  2. ya melly mmg takut dgn kalori nyar.. patut le melly slim jaga badan rupanya...

    ReplyDelete
  3. Simple and nice, all more very easy to prepare for a quick meal at home.

    ReplyDelete
  4. before ni saya pernah buat macaroni cheese ni.. tp x reti nk agak makaroni byk mana.. hasilnya, macaroni x cukup inti. =(

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI