KACHINGG $$$$

Wednesday, 18 April 2012

Carrot Cake




Hari tu atas permintaan adik tersayang saya telah pun berusaha dengan gigih untuk membuat kek ini untuknya.. semoga adik ku berbahagia... heheheh... bahagia le sangat ... haruskan... bahagia... (psst : abaikan ek deco yg agak2 sememeh ni......) mau taknya sebelum subuh saya bangun untuk siapkan kek ini .... bila diingatkan sungguh le lawak ... mula2 cadang nak tido sekejap2 aje... alih2 sedo dah kul 5.00 pagi .. apa lagi berkecapi le saya ..... Tapi alhamdullilah suma berjalan dengan lancar........ Resepi ni saya amik dr sumber yg di percayai , biasa le di myresepi ek... Saya tempekkan resepinyer untuk rujukan saya nanti sbb kek ni sedapnye bleh le tahan ekkk... agak2 moist...

Bahan-bahan ( loyang 8 inci )
1 cwn kacang walnut (dipanggang) (saya guna 1/2 cawan walnut dan 1/2 cawan kelapa kering, perabiskan stok)
2 1/2 cwn karot (diparut)
2 cwn tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 1/2 sk baking powder
1/2 sk garam
1 1/2 sk serbuk kayu manis (x masukkan sbb x suka)
4 biji telur saiz besar
1 1/2 cwn gula (dikisar)
1 cwn minyak
2 sk esen vanila

Cara-cara
panaskan oven 180 C dan griskan loyang

Ayakkan tepung, soda bikarbonat, baking powder, garam dan serbuk kayu manis dalam mangkuk.

Dalam mangkuk berlainan, pukul telur hingga gebu (1 minit). Masukkan gula hingga adunan berubah keputihan sedikit.(3-4 minit). Tambahkan minyak dan esen vanila. Pukul lagi.(BHN B)

Campurkan bahan A ke dalam bahan B. Pukul hingga sebati.

Masukkan kacang walnut yang telah dipanggang dan karot ke dalam adunan dan gaul guna kaedah kaup balik.

Tuang ke dalam loyang dan bakar. Saya bahagikan kepada 2 bahagian untuk mendapatkan dua lapisan kek tak perlu nak potong dua dan saya bakar 25-30 minit.Kalau masukkan dlm satu loyang sje lebihkan masa sedikit bergantung ke pada oven masing-masing..

5 comments :

  1. cantik nya cake nya mayang.. pasti sedap juga , beruntung lah adik nya mayang di buatkan cake cantik begini.. ;)

    ReplyDelete
  2. I am not into cakes but sure have admired this cake you made. Lovely finishing.

    ReplyDelete
  3. cantik ke melly? banyak kurang lagi tu ... aniway tenkiu melly ... Nava .. tenkiu for your inspiring comment, very appreciated it...

    ReplyDelete
  4. teringin kek carrot ni.. tp ni guna topping aper??

    ReplyDelete
  5. MM yang ni topping Cream cheese ..

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI