Thursday 19 January 2012

KEK NANGKA SINGGAHSANA

TAK HABIS- HABIS LAGI PASAL NANGKA GAK LE..... MAKAN NANGKA SAMPAI PENING LE NAMPAKNYA 2-3 HARI NI, NANGKA ADA LEBIH LAGI... APA LE SAYA NAK BUAT NI... GUGEL PUNYA GUGEL DALAM INTERNET , SAYA DAPAT RESEPI WAT KEK NANGKA.. JANGAN TERKEJUT .. SBB SAYA PUN TERKEJUT GAK NI.... HAHAHA.... INGAT NANGKA HANYA BOLEH BUAT SERAWA, KUIH TALAM, PUDING DAN MAKAN GITU SAJA.RESEPI NI SAYA AMBIL DARI SINI

NAMPAK TAK HIRISAN BUAH NANGKA? 

DEKAT LAGI ... NAMPAK TAK? KALAU TAK..???? JENG JENG .....

YG NI SHOT PALING DEKAT SAMPAI BLUR JADINYA....MATA PUN NAIK JULING..


BAHANNYA:

6 BIJI TELUR (B)
200 GM TEPUNG GANDUM
(saya guna tepung superfine-kek lebih halus)
200 GM NANGKA YANG TELAH DICINCANG (nak lebih boleh tambah lagi)
130 GM KELAPA PARUT
225 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR
1/4 TSP BAKING POWDER
1 TBSP SUSU PEKAT MANIS

CARANYA:

1. BUTTER DAN GULA DIPUKUL HINGGA KEMBANG, MENJADI PUTIH DAN BERKRIM.


2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL LAGI HINGGA KEMBANG.


3. MASUKKAN KELAPA PARUT, NANGKA DAN SUSU PEKAT MANIS. GAUL DENGAN SPATULA HINGGA RATA.


4. MASUKKAN TEPUNG SIKIT DEMI SEDIKIT. KAUPBALIK HINGGA RATA DAN SEBATI.


5. ALAS & GRIS LOYANG DGN BUTTER. TUANGKAN ADUNAN DLM LOYANG DAN BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU DGN SUHU IKUT KEPANASAN OVEN MASING-MASING. (kalau oven saya 155C selama 45 minit api atas dan bawah)




6 comments:

  1. hmm..belum pernah lagi melly coba buat kek nangka.. rasanya patut di coba lah yah..hehe

    ReplyDelete
  2. melly & Fieda , itu le saya pun gak penah dengar lagi kek nangka... hheheeheh pelik sgt tapi rasa dia mmg bes.. gebu.. kengkawan ofis pun kata thumbs up....

    ReplyDelete
  3. This is so creative and thumbs up for that.

    ReplyDelete