Thursday 19 January 2012

BUAH NANGKA, LANGKA AND JACKFRUIT..

BLEH TAK GITU ... .. SEBENARNYA DAPAT BUAH NANGKA YANG MASAK RANUM DARI RUMAH EMAK, TAK TAU NAK WAT APA.. BANYAK PULAK TU, SO FIKIR PUNYA FIKIR SO SAYA PUN DECIDED NAK WAT SERAWA NANGKA DENGAN SAGU MATA IKAN (EHH BETUL TAK SAYA PANGGIL NI.. TAPI KALAU KAT UMAH ITU LE YG KAMI SATU FAMILI PANGGIL)....

INI LEH RUPA SAGU TU (GAMBAR IKHSAN GUGEL EKK)
SO, SAYA BUAT BANYAK GAK LE.. BLEH DIAGIH-AGIHKAN KE RUMAH MAK SAYA SKET, RUMAH PENGASUH ANAK SIKIT DAN BAWA PEGI OFIS SIKIT... HAMBEK .. BANYAKKAN, SAMPAI BANYAK TEMPAT BOLEH DIAGIHKAN TU ....

PENGAT NANGKA... MAAF YE TENTANG KOLITI GAMBO NI  EKK..
(TAKDE SUKATAN YA, SEBAB SAYA HANYA AGAK2 AJE, IKUT SELERA DAN KEPERLUAN SAYA)


SERAWA SAGU BUAH NANGKA

SAGU MATA IKAN 
AIR (UNTUK KEMBANGKAN SAGU)
GULA PUTIH
SEDIKIT AIR GULA MERAH 
SANTAN 
SECUBIT GARAM
BUAH NANGKA RANUM
DAUN PANDAN

CARA-CARANYA

1. BERSIHKAN DAN BASUH SAGU, KEMUDIAN TAPISKAN 
2. REBUS AIR HINGGA MENDIDIH DAN MASUKKAN SAGU 
3. MASUKKAN SAGU DAN KACAU SEHINGGA KEMBANG, 
4. KEMUDIAN MASUKKAN   SANTAN DAN GULA PUTIH DAN GULA MERAH, KACO  SEHINGGA SEBATI.
5. MASUKKAN BUAH NANGKA RANUM YG TELAH DI POTONG MEMANJANG, DAN KACAU SEHINGGA SEBATI DAN MENDIDIH.

 SO PAGI NI KAMI SEKELUARGA MAKAN SERAWA NANGKA CICAH ROTI GARDENIA.....





No comments:

Post a Comment