KACHINGG $$$$

Tuesday, 27 December 2011

CROISSANT..CROISSANT.. DAN CROISSANT LAGI

Dapat makan croissant + kopi panas disapu ngan jem dan mentega di pagi2 ari mmg heaven.... buat lagi .. guna resepi yg sama gak dalam entry lepas.. amat puas makan ... x perlu beli kat kedai lagi



KEK GULA HANGUS


Try2 wat kek gula hangus wiken aritu.. alhamdullilah menjadi lak... yg penting ada nampak sarang2nyer walaupun x banyak ok..... Resepi amik kat tempat biasa le myresepi...

Resepi oleh Widad

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

SPAGETTI MEATBALL



Coti2 ni kami anak beranak layan sepegeti bolognise meatball aje... sekali sekala meme sedap (cam anak hafiz I cakap, ala2 sleng kelate), tapi ayahnyer x makan, biasa le tekak oghe melayu gitu le .. mmg di x sentuh langsung spegeti ke? pasta ke? piza ke? mmg x masuk list le .. tp kalau kedai mamak mmg no 1, roti canai, tose, kari kepla ikan, peria tpg, sotong masala, ayam masala.. .. mmg antoo.. sedo x sedo, leh ode tambah nasi lagi.. So malam tu saya cuma masakkan telo goreng di percikkan kicap dan dihiasi bawang goreng potong beso2 gitu...wakakaka dengor cam sedap lak ekkk.. dan sambal ikan bilis .. sib le babah oiiii... camno dah x mo makan kannn... hehehheheh...Sepegeti ni lebih bebola daging aritu wat sup untuk anak (ala ala bakso gitu hahhah sebenonyer chek malas g paso .. masak aje le ape yg ado, heheh awak ado?), tomato puri ada le sebekas kecik, oregano ade sket, sos tomato ada sket, sepegeti lebihan wat caboronara aritu.. adalah lagi setengah ... .. So kita godek2 jadi le sepegeti bolognise meatball...

Bahan-bahan:
Minyak + Butter untuk menumis
4 ulas bawang putih – di cincang halus
1 bj bawang besar (jenis putih) – di potong kiub
2 helai daun bay kering
Tomato yang di potong dadu (boleh juga letak Carrot yang di potong dadu juga)
Daging Meatball (ikut suka kita nak bubuh Banyak mana, guna daging burger atau daging kisar yang di bentuk bulat2 pun boleh)
1 tin besar tomato puri @ Sos spagetti yang readymade
500 ml air
1 kiub stok daging/ayam
2 sudu besar oregano kering
1 Paket spaghetti – direbus lembut dan toskan
Parutan keju parmesan secukupnya ( x letak pun x pe)
1 tin cendawan butang yang telah di tos airnya.
Gula & garam secukup rasa

Cara membuatnya
Masukkan minyak + butter , apabila telah panas masukkan Bawang, bawang putih dan daun bay sehingga naik bau dan perang
Masukkan daging, sehingga berubah warna
Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, cendawan, gula dan garam.
Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat dan sentiasalah di kacau.
Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.

TART IN DA HOUSE

dah bako
closed sket, sebelum diegg wash
Lum egg wash lagi
closed sket

seal sudey 
ready for packaging 

Jom layan gambo Tart Nenas kat atas, heheh ada rupe nenas tak? Belasah aje le yek... Yang ni dapat Ode untuk krismas aritu .. arini baru nak apdet .. walau pun begitu saya cukup bersyukur .. terima kasih banyak2 ekk..

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI