KACHINGG $$$$

Friday, 9 December 2011

DOA KETIKA MELIHAT HUJAN YANG BERBAHAYA


Artikel ni saya amik dari rakan blog saya.. dimana saya mmg suka baca blog ni.. penuh dengan banyak info ....

WARGA UiTM bergegas menyelamatkan kenderaan masing-masing selepas banjir kilat melanda tempat letak kereta UiTM International Centre (UIC) berhampiran pintu masuk UiTM Shah Alam, hari ini. - Foto Mohamad Naufal Mohamad Idris.

Doa ini ketika anda berada semasa dalam hujan yang lebat dan terperangkap. Banjir kilat yang baru-baru ini berlaku di Bandar Kajang dan beberapa tempat di seluruh Semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak juga mencemaskan penduduk terutama kawasan yang rendah dan berdekatan sungai. Bacalah doa yang pendek ini semuga Allah SWT menyelamatkan dan pelihara hambaNya.


Maksudnya:

"Ya Allah. tolonglah kami. Ya Allah tolonglah kami"

Wasallam.

KASUT KU PATAH

Ini le ngupa kasut aku yg patah aritu... malu siot.. tengah amik2 lauk tetiba tapak kasut tercabut... CIK SITI HAFSAH ABDUL RAZAK (adik aku le tu) yg sumbangkan kasut ni..... sampai ati bagi kasut dah tunggu masa aje kat aku ... (hehehe aku cam biasa le main sapu aje suma org kasi.. ye le rezeki jgn di tolak musuh jgn di cari)... aniway tima kasih sbb at least adik ku ada ati nak bagi kasut ajaib ni kat aku.... jap ... jap ... leh wat novel ni.... SEPASANG SEPATU BORUKKK..... (aiih pn Mayang dah kemaruk novel lak nampak nyer)....

TERJEBAK...

Dek kerana Filem Ombak Rindu ... aku pun leh terjebak ngan pembacaan novel ni.. mmg hobi ini lama dah aku tinggalkan sejak time aku belajar2 dulu..... kali ni kena bukak kamus balik le nampaknyer aku... hahah seronok gak.. kekadang sampai ketawa+sedih+geram+nyampah sendri.. mmg mengasyikkan, sampai somi nek pening ... nasib le dpt isteri camni.. tpi yg tak tahan tu siap perli lagi..'Yang, kalau Yang baca buku sirah-sirah nabi kan ada pekdahnyer.. betul tak Yang... adoila ...SENTAP MAK TAU....' yang aku cam biasa le wat2 tak dengar ... malas nak berdebat dengan somi, kang panjang citenyer... silap2 aku yg wat novel lak... hahahah.. merepek aje .. saya sebenarnyer nak kongsikan novel yg baru saya abis ni.. bes citer dia.. worth it buang masa.. kena perli dan x lupa gak buang duit ..... Sinopsis ni saya amik dari tahu sumbat ekk.. malas nak taip pjg2..

Nia Atirah yang berkelulusan U terpaksa berkahwin dengan Zaril Ikhwan (mengantikan adiknyer ani... yg sepatutunyer mengahwini zaril ikhwan tetapi melarikan diri) untuk melangsaikan hutang ayahnya dan menebus tanah yang telah digadaikan oleh ayahnya. Puan Zainun iaitu nenek Zaril telah meletakkan syarat akan melangsaikan semua hutang dan menebus tanah pusaka jika Nia sanggup berkahwin dengan cucunya yang lumpuh akibat kemalangan.
Nia terpaksa terima Qada’ dan Qadar walaupun cita-citanya terpaksa dilupakan. Sepanjang Nia menjaga Zaril, Zaril ibarat kayu kerana tidak pernah menghiraukan Nia ibarat di dunianya sendiri. Akhirnya Zaril dapat dipulihkan berkat usaha Nia dan melayari bahtera sebagai suami dan isteri. Ajal pertemuan di tangan Tuhan…Nia membawa diri ke bumi Turin akibat salah faham.
Bertahun2 dia membawa diri dan mempunyai seorang anak lelaki hasil perkongsian hidup bersama Zaril. Zaril tidak mengetahui bahawa dia mempunyai seorang anak. Pertemuan semula Zaril dan Nia apabila Zaril ke Turin atas urusan kerja. Zaril dan Nia saling mencintai tetapi penuh dengan dendam dan benci. Berlakulah perebutan hak penjagaan anak apabila Zaril mengetahui mengenai anak lelakinya.
Nia tahu bahawa kemenangan akan berpihak kepada Zaril kerana kekayaan yang dimiliki. Tanpa pengetahuan Nia, Zaril menuntut hak itu untuk memastikan bahawa Nia sentiasa akan bersamanya. Dalam konflik yang nia hadapi, dia disahkan mengandung anak kedua Zaril. Pada Nia, Zaril terlalu kejam terhadap dia dan anaknya kerana hendak memisahkan mereka tetapi tidak pada Zaril.
Hepy ending…Zaril menerangkan perkara sebenar dan mengajak Nia pulang ke Malaysia bersama ...
PSST: WAH ROMANTIKNYER...... HAHAHAHH..... PERASAN LE AKU NI.. DAH KAWIN PUN TPI MASIH LAGI OBERAKTING.... KUANG..KUANG ..KUANG...


KENGKAWAN YG DI ALAM SIBER SANA.. ADA TAK LAGI NOVBL2 YG MENARIK2 LEH LE INFO2 SKET EKKK..... TENGAH CARI NOVEL M.A.I.D DAN AD + IZ.... X SABAR NAK MEMBACANYER... (PSSTT: BKN AKU BELI EKK... MENGHASUT ADIK YG MMG KAKI NOVEL... LEH LE AKAK DIA YG KIUT NI MENUMPANG).....

ODE DARI KAWAN HUBBY

KEK SPAN
APAM DOT DOT




KEK COKLAT 



HAMIK KO... HAHAH.. DPT ODE DARI KAWAN SOMI 4 BIJI KEK COKLAT 2 BIJI KEK SPAN... ADOILA BERKECAPI MEMBUATNYER.. SIB BAIK DECO DIA SIMPLE2 AJE...., SEKALI LAK NGAN 100 BIJI APOM DOT DOT, ALHAMDULILAH SELESAI DENGAN JAYANYER.... SYUKUR SGT,  BARU TAU CAMNE AKAK2 BLOGER MASAKAN TU CARI REZEKI ..... ANYWAY GOODLUCK BUAT YG MENJALAN PERNIAGAAN MELALUI INTERNET NI EKKK... DOAKAN SEMOGA SAYA BERJAYA JUGA...

Puding Karamel










Aritu ada kawan hubby ode Puding karamel.. tapi saya malas nak wat yg ada telo.. ye le takut x tahan lama lak.. so saya buatkan puding ini yg hanya menggunakan agar2 aje.. resepinyer saya amik dari myresepi


Bahan-bahan ( 10 orang )

  • A) 2 senduk gula
  • B) 1 bungkus agar-agar serbuk
  • 4 cawan air
  • 2 1/2 senduk gula
  • C) 1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu vanilla
  • (Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara

  1. hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
  2. Dalam periuk didihkan bahan b. kecilkan api kemudian masukkan bahan c. kacau rata selama lebih kurang 3 minitn @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
  3. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk). 

CROISSANTS FOR BREAKFAST TODAY!!!!!!!

Resepi ni x perlu knead byk kali dohnyer... so simple.. and sedap... . pas tu kalau dimakan dengan tuna, telor, jem dan butter mmg sedap , crunchy outside ... smooth inside..x de le macam traditional croisant yg flanky tu, tapi good enough to satiate for croisant craving.... should give a try again.... croisant ini saya stuffed kan dengan tuna + tomato + timun... sedap gak le... resepinyer saya copy+paste aje ekk... malas nak taip








Simple Croissants
Adapted from Taste of Home
Makes 32 rolls

2 packages active dry yeast
1 cup warm water
1 1/4 cups cold butter, divided
5 cups flour
1/3 cup sugar
1 1/2 tsp. salt
3/4 cup evaporated milk
2 eggs
1 tbsp water

Proof yeast in warm water for 5-10 min. Melt 1/4 cup butter and add to yeast mixture along with 1 cup of flour, sugar, salt, milk and 1 egg. Stir until smooth.
Put remaining 4 cups flour in a large bowl and cut in 1 cup of cold butter until you get coarse crumbs. Add to yeast mixture and combine until well incorporated making sure not to over mix or knead. Cover and let sit in the fridge for 8 hours (or overnight).

Punch dough down and score into four sections. Take one section out and knead on a lightly floured surface 6 times. Roll out into a 16 inch circle and cut into 8 wedges. Roll wedges up starting at the wide end. Place point side down on an ungreased baking sheet and curve to form a crescent shape. Repeat with remaining dough. Cover and let rise for one hour.

Beat the remaining egg with 1 tbsp of water and brush over rolls. Bake for 20-25 min at 325°F, until lightly brown.

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI